Concrete housing in Zurich by Gus Wüstemann Architects balances character with economy

Concrete housing in Zurich by Gus Wüstemann Architects balances character with economy

In Zurich, Gus Wüstemann Architects has designed a modest concrete housing block that champions natural light and outdoor living for its residents. In its shape and simplicity, the design references modernism, yet also draws from the local context of minimal Swiss architecture inspired by the landscape.

Located in Zurich’s suburb of Albisrieden in the heart of a green belt and surrounded by gardens, the block consists of nine flats – four 60 sq m two-bedroom apartments and five 95 sq m three-bedroom apartments. The building brings a new shape and density to the neighbourhood in an architecturally interesting, yet modest way. And, while the apartments are small, they are generous in many ways.

Zurich concrete housing

The apartment’s interiors are open to the outdoors with wide balconies sheltered by wooden persianas from Barcelona. While the exterior is solid in its nature, two courtyards are cut out of the solid block and the apartments are positioned like bridges, capturing the morning and evening sun.

Commissioned by the Swiss-based Baechi Foundation, co-owned by Isabel and Balz Baechi who have an interest in culture, the design brief was to create an opportunity for a high quality of life for residents, while keeping the architectural budget low. The teams both agreed that the main priorities for improved residential living were natural light, privacy and space.

Spanish blinds and concrete balcony

The flats are let out at the lowest price for rental in the city, so the design had to create a simple shell for tenants with unique needs and personalities. Additional features were kept to a minimum, with the focus on elements such as the sliding windows and a built-in concrete bench that add idenity, yet are economic in design.

Although the scale of this project is modest there is an uplifting sense of space and light, testament to the architects’ careful consideration of how the balance of space could be shared and economised between the individual and the community – with communal space as an important asset to the inhabitants. §

Wallpaper* Newsletter

© TI Media Limited. Wallpaper* is part of TI Media Limited. All Rights Reserved.