Strategically positioned between sheltered woodland and a stretch of the Netherlands' polder land, W.I.N.D House, the latest residential project by UNStudio, gracefully combines three of modern domestic design's most coveted basics. Sustainability, state-of-the-art technology and internal flexibility make this beautiful home, a smart one.

Take an interactive tour of W.I.N.D house

Amsterdam-based UNStudio, headed by Ben van Berkel and Caroline Bos, designed this family home in North Holland, using a distinct 'centrifugal circulation' arrangement. The main entrance is situated within a side recess and leads straight into the basement, which also includes parking space, storage and the home's central, multi-purpose air/water heat pump.

A principal staircase acts as the core circulation point, connecting each split-level of the building, front and back. Going up from the basement, the first floor hosts the children's rooms and an oak-floored music room at the rear of the house. A further flight of stairs leads to the raised living, dining and kitchen area, which overlooks the expansive plush scenery beyond.

'The main living space on the first floor is really the heart of the house and enjoys incredible views, but the staircase is what really binds the organisation of the house, the cross views and the centrifugal distribution of the spaces', explains van Berkel. Here, a central touch-screen display, from which the entire home's systems can be controlled, is integrated, while additional devices access selected features per room. Remote control options are also available.