From the images, one might think that the View House is set adrift in its own sprawling private wilderness, a piece of sculptural beauty set far from civilisation.
In fact, the plot of land is part of a large development, the Kentucky Club de Campo, a golf-centric suburb on the outskirts of Rosario, Argentina. Here, generous building plots have been doled out to aspiring suburbanites, with the nearby links intended as bait.
The View House is different. For a start, it dispenses with any notion of conventional form. Instead, the total absence of pitched roofs and vernacular cues has resulted in a sculptural concrete form that appears to grow out of the flat landscape.
Designed by Mark Lee of Los Angeles-based Johnston Marklee Architects and Diego Arraigada of Diego Arraigada Arquitecto, based in Rosario, the finished result is a generous 300 square metre home.
The intention was to maximize the relationship with the terrain, and to achieve this the curved façade is punctuated by a series of generous windows, deeply recessed to provide solar shading and a place to sit. Carefully sited so as to create views that are unsullied by neighbouring houses, the scale of the windows is also deceptive, effectively shrinking the perception of the house's overall size.
Inside, the aesthetic shifts and the space literally opens up. Thanks to white plastered walls, elegantly formed to accommodate curving walls and ceilings, and multiple levels, the interior is a labyrinth of vistas, slopes and unexpected reveals, all the way up to a roof deck. It's also smooth, cool and calm, in stark contrast to the rough concrete texture of the exterior.
The architects arrived at the final form by interpreting local planning demands their own way, dismissing the conventions of front and back to create an object that is read in the round, a piece of simple geometry intersected by basic forms. Not only has the house created an enhanced environment for the owners, but arguably improved its neighbours's views. Few structures are so aptly named.