Eking new space out of a tight urban site is one thing, but ensuring that the finished result has exceptional environmental performance is another. Pitman Tozer's 'Gap House' – so called because it fills an 8ft wide slot in Bayswater – matches its slender form with a minimal carbon footprint.

gap house

see more images of the 'Gap House, that fills a space barely 8 ft wide

Featuring a full quota of energy efficient technology – including heating drawn from geothermal sources and toilets flushed by harvested rainwater, the Gap House sits on a space that was once a miniscule house and a narrow garden. Thankfully there was more scope for expansion behind the building line, but it's a testament to Tim Pitman and Luke Tozer's persistence in steering the design through the planning process that the end result doesn't feel cramped or compromised.

With the children's quarters placed in the slender three-storey infill structure at street level, the living spaces run the full length of the ground floor. The narrow hall opens out onto a kitchen diner, which in turns leads on to an expansive double-height sitting area that wraps around the courtyard garden, creating views across and back up to the stepped rear façade. A mezzanine level provides a study area while the master bed, also on the first floor level, overlooks the courtyard to the rear

The house is Tozer's own, and the architect chronicled the build in a blog, wryly noting the twists and turns he encountered along the way.
Thankfully, the end result transcends the pitfalls inherent in the construction process, creating a light-filled, highly efficient family house out of a distinctly unpromising site. The house was completed in 2007 and the architects' endurance was rewarded with a RIBA Award in 2009.