A spirited project that is full of surprises, Kew House is a four-bedroom family home in southwest London, transformed from an existing structure on the plot. It is the result of a collaboration between the clients - husband and wife Tim and Jo Lucas - together with local architecture practice Piercy & Company. The intention was to create a 'pure expression of Tim and I in a very bespoke way', explains Jo.

See more of Kew House

In response to the area's existing architecture, the original 19th century red brick building - previously hosting stables that were later converted into garages - was kept intact and further complemented by the placement of corten steel shells over the façade. The weathered steel sheeting gives the house a tactile and natural aesthetic inspired by Jo's Australian roots, with perforated holes creating dappled light throughout the day, drawing on the leafy trees of the nearby Kew Gardens.

The building is a play of interlocking spaces, reaching over five metres from base to ceiling. A bridge encased by large glass windows connects the two volumes of the home, allowing plenty of natural light to penetrate all the way through to a secluded courtyard at the back of the plot. It separates the communal kitchen and dining spaces in the larger left wing from the bedrooms and underground lounge room housed in the right.

Inside, untreated timber flooring was chosen especially for its natural, pared-down appearance, while 'a straightforward earthly colour palette is maintained throughout'. The house is one of very few contemporary buildings in the area and is designed to be zero maintenance and carbon neutral.

Hidden from view is an underground workshop where the client spends his time creating 'everything and anything'. It is also where most of the furniture fit-outs were manufactured using a CNC machine. The workshop's footprint is very generous and able to accommodate the construction of a 16 ft boat - a future goal of the client once the finishing touches are placed on the house.