Located on a gentle slope of a Mogi das Cruzes suburb in Brazil's São Paulo state, HAZP House is the latest residential project by local architect Frederico Zanelato. Owned by an architect and his young family, the house is designed to be a flexible space that can be expanded to accommodate their needs.

The plot is part of a gated community with a forest of native trees at its feet, and with the owners’ need for privacy as well as the best views in mind, it made sense to orientate the house towards the calmness of the trees. At the same time, since the richer vegetation is found on the house’s lower side, the top level was more open and therefore better suited for an entrance.

Zanelato placed the bedrooms and more private spaces on the top level, while the lower part hosts the more social areas of the house, including a large living space, a separate dining area and the kitchen, extending onto an outdoor terrace and the woods.

Should more space be needed in the future, the architect has already planned an extension towards the back, made out of natural materials, such as wood and glass, while maintaining the original structure's visual transparency. The house’s open plan will also ensure that space can be reconfigured as the family's needs change.

The house’s first phase is built in concrete, which provides a beautiful textured surface that offsets the green scenery, while the large openings bring the forest almost inside the house, at the same time as naturally lighting and ventilating the interior.

Aiming for a sustainable result, the architect made the most of the site's abundant sunlight, while also factoring into his design a reservoir for rainwater collection – to be reused in cleaning and watering – and an independent sewage treatment system.

Zanelato has created a home that is perfectly suited to the client's needs, while respecting the woodland setting and taking advantage of the area's natural assets.