A low and white scalloped roofline makes this new home near Alicante, Spain, stand out in its quiet residential neighborhood. The brainchild of Spanish architecture firm MESURA, the project involved an existing house, which has been given a makeover with a considered red brick extension and a vaulted roof by the Barcelona-based studio. The recently expanded plot's original detached structure contains three bedrooms, a living room and kitchen, and is situated in the countryside outside the city of Elche.

The client, a photographer and his wife, approached the architects to extend their existing space with a brick building to include a patio, a new lounge area and further bedroom. The addition was created with the intention of accommodating more visitors when the need arises in the summer, while also expanding the home's footprint and facilities.

Take an interactive tour of House IV

Designed with the area's hot climate in mind, the extension was envisioned as a space that would supply the residents with rich, cooling, shadow-filled areas, hosting a variety of functions. The layout is planned in a north–south orientation. This ensures a high level of privacy for the residents, as this way the main bedroom overlooks a private courtyard facing the north, while the house's common, multi-functional living space faces towards the generous garden.

MESURA's ambition was to create a comfortable home environment with high quality detailing and a consistent and harmonious material palette. This consists of polished ceramic flooring, red brick and white painted walls. The roof curves create playful shadows inside, and the interior atmosphere is influenced by this light play, which is constantly present in different areas of the extension.

Glazed doors open out onto the patio, which gives access to the site's tennis court. House IV's strong shapes, abundance of natural light and character also led it to being swiftly chosen as a fitting location for a tailoring fashion feature in our May 2016 issue (W*206).