Architect Bruno Vanbesien has designed a family home in Belgium that can literally shut out the rest of the world. This secretive hideout is the result of an unlikely east meets west fusion. Vanbesien's inspiration came from 'the farmhouses typical for that region in Belgium, but also the tulou in south China' - the latter are traditional communal residences found in that part of Asia. Both typologies are introverted vernacular buildings, opening out onto a central courtyard. 

Clad in a dark, heat-treated wood, TV House's mysterious exterior features minimal - and concealed - openings. Its playfulness comes from the varied thicknesses of the vertical cladding that create an intriguing texture. Like a wooden, large-scale hologram, depending upon the angle from which the building is approached, the colour shifts continuously through varying shades of black, brown and grey. 

Take an interactive tour of House TV

Veering slightly from his client's request for a house composed of different volumes, Vanbesien designed a simpler, square-plan house, playing with the volume and hiding the neighbouring houses with a sloped roof. The architect uses an internal courtyard accessed privately from each room to maintain the feeling of separation and isolation the client was looking for. The external dark wood cladding spills into the courtyard, however here, a uniform thickness helps create a more calming, tranquil vibe. By placing the front door inside the courtyard garden he creates a completely private home. 

When inside, the house reveals a different, much more open identity. A narrow corridor leads to a large, open plan living and kitchen area, flooded in light from both sides. The dark grey kitchen is neatly concealed by a row of white cupboards, shutting off the mess of everyday life. The gradual upwards gradient of the ceiling offers the space and lightness of a double-height room without feeling too overwhelming in scale and allows sunlight to pour down into the living area from the mezzanine space which is isolated from the rest of the house but not completely shut off. 

In the bedrooms, long, narrow windows filter in the sunlight from the south and offer glimpses of the greenery beyond. By running the same grey concrete across the ground floor and into the courtyard space, the architect successfully blurs the boundaries between inside and out, making the house feel bright and open. This material simplicity is continued upstairs, where oak is used all over, giving an organic but homely feel to the main bedroom. 

The architects have designed a surprising home that begins by drawing you in with its mystery, only to bring you back into nature with its tantalising proximity to green spaces and the outdoors.